Siirry sisältöön

Yrittäjän tarina: Yrittäjä, mieti omaa hyvinvointiasi!

Valmentaja Anu Suotula-Teppo makaa kuvassa vatsallaan lattialla treenivaatteissa ja nojaa leukaansa kyynärpäistä taivutettuihin käsiin. Maassa on kaksi käsipainoa Anun vieressä.
Valmentaja ja Kunnostamon yrittäjä Anu Suotula-Teppo innostuu uusista asioista, kulkee asiakkaidensa rinnalla ja haluaa kehittää itseään. Viimeisten vuosien aikana toisten tsemppaaja on oppinut olemaan armollinen myös itselleen. 

Lapsena Anu Suotula-Teppo päätti, ettei hänestä koskaan tule yrittäjää. Kioskiyrittäjän lapselle ei muodostunut ruusuista kuvaa yrittäjän arjesta.

Toisin kuitenkin kävi. Nyt Anu työskentelee personal trainerina ja ravintovalmentajana omassa yrityksessään Kunnostamossa. Henkilökohtaisten valmennusten lisäksi hän vetää pienryhmiä ja käy luennoimassa. Anulla on myös oma treenistudio Iin Alarannalla, jonne Kunnostamon valmennuksissa mukana olevat voivat poiketa harjoittelemaan.

‒ Valmentajat ja personal trainerit koetaan usein käskyttäjiksi. Minusta löytyy tarvittaessa sekin puoli, mutta olen enemmän vierellä kulkija. Tämä on ihmisläheistä työtä, jota tehdään ihmisenä ihmiselle, Anu kertoo.

Kunnostamon toiminta alkoi vuonna 2012, ja sen palveluvalikoima on monipuolistunut vähitellen erilaisiin testauspalveluihin ja etävalmennuksiin. Seuraavaksi Anu tarttuu psyykkisen valmentamisen opintoihin.

‒ Koulutukset ja opiskelu ovat yrittäjälle tärkeitä. Saan niistä lisää työkaluja omaan työhöni ja pystyn antamaan enemmän toisillekin, Anu pohtii.

Myös luonto on tärkeä voimanlähde. Välillä Anu pyöräilee Iijoen rantaa istuskelemaan hetkeksi. Myös päiväretket ja pienet vaellukset luonnonpuistoihin tuovat virtaa.

Anu istuu kivellä selin kameraan ja katsoo Kätkätunturilta avautuvaa maisemaa.
Anu Suotula-Teppo ihailee Kätkätunturilta avautuvaa maisemaa. Luonnossa liikkuminen tuo virtaa yrittäjän monipuoliseen  tekemiseen.

Parasta yrittämisessä on tekemisen vapaus

Parasta yrittäjyydessä on Anu Suotula-Tepon mukaan vapaus tehdä omana itsenään juuri sen näköistä työtä, kuin haluaa. Myös yhteistyöverkostot voi rakentaa samankaltaisen arvopohjan jakavien toimijoiden kanssa.

‒ Minulta kysytään usein, alkaisinko esimerkiksi myydä ravintolisiä. Niihin vastaan aina ´ei kiitos´. Koen, että hyvä ravitsemus pohjautuu monipuolisen ruoan syömiseen ja vitamiineja otetaan vain tarvittaessa.

Yrittäjä saa itse päättää omasta ajankäytöstään ja suunnitella päivät mieleisekseen. Toisaalta kukaan ei ole muistuttamassa, että päivällä on jo riittävästi mittaa ja lomaakin olisi hyvä pitää välillä. Innostavakin tekeminen voi kuormittaa, jos sitä on liikaa.

‒ Joskus on vähän väsy, kun on monenlaista tehtävää ja työskentelen kotoa käsin. Joudun sanomaan itselleni, että nyt on lepohetken aika, istu sohvalle ja lue kirjaa tai katso vaikka jotain hömppää telkkarista.

Palautumiseen auttaa perheen kanssa vietetty aika ja esimerkiksi lautapelien pelaaminen 12- ja 17-vuotiaiden lasten kanssa. Ruskea labradorinnoutaja ja harmaa maatiaiskissa kaipaavat myös välillä huomiota. Oman puolison tuki on tärkeää.

‒ Minulla on loistava mies, joka kuuntelee ja sparraa kotona ja kestää minun vuodatukseni. Pystymme keskustelemaan kaikista asioista.

Yrittäjäryhmästä saa oivalluksia

Kuluvan vuoden aikana Anu on osallistunut Iissä yrittäjäryhmän toimintaan. Ryhmä on ProAgrian Avaimet yrittäjyyteen -hankkeen aktivoima, ja Maaseutuyrittäjien työkyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen -hanke on ollut mukana yhteistyökumppanina tuomassa yrittäjän hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvää sisältöä ryhmän tapaamisiin.

Yrittäjäryhmässä yksinyrittäjän on mahdollista saada vertaistukea yrittäjäkollegalta, joka saattaa toimia eri alalla, mutta jakaa silti samanlaisia kokemuksia yrittäjän arjesta. Tapaamiset eivät ole olleet jäykkiä, vaan kohtaamiselle ja keskusteluille on ollut sopivasti tilaa.

‒ Keskustelut vetäjien ja muiden osallistujien kanssa tuovat ahaa-elämyksiä. Olen oppinut uutta esimerkiksi ajankäytöstä ja omasta jaksamisestani, Anu pohtii.

Aiemmin Anu ei lähtenyt mukaan yrittäjätapaamisiin kovinkaan helposti. Oma asennoituminen on kuitenkin muuttunut yrittäjävuosien aikana.

‒ Olen antanut itselleni luvan osallistua enemmän. Ryhmistä saa paljon irti ja lähden nykyisin mukaan riemun kiljahduksin.

Ystävän kanssa Anu juttelee usein puhelimessa niin, että kumpikin käy samalla puolen tunnin lenkillä. Samalla jutellaan omista tuntemuksista ja saadaan toiselta tukea tai neuvoja.

‒ Omassa päässä asiat tuppaavat tulemaan isommiksi, kuin ne oikeasti ovatkaan.

Näkymä pieneen kuntosaliin, jossa on vasemmalla käsipainoja ja oikealla kuntosalilaitteita
Kunnostamon valmennuksiin osallistujat voivat poiketa harjoittelemaan yksityiseen treenistudioon.

Ylirasitus pakotti pysähtymään

Kolme vuotta sitten Anu huomasi olevansa koko ajan väsynyt. Happi ei kulkenut ja keho ei toiminut niin kuin sen olisi pitänyt. Kun Anu lopulta meni lääkäriin, diagnoosiksi tuli kova ylirasitustila ja ylikuntodiagnoosi.

‒ Siinä kohtaa oli pakko pysähtyä ja rauhoittua. Tein työt, mutta muuten makasin puoli vuotta sohvalla lueskelemassa. Oma kuntoilu ja opiskelu piti jättää odottamaan, Anu muistelee.

Pysähtymistä edelsi ajanjakso, jolloin Anu teki hurjasti töitä, opiskeli urheiluravitsemuksen perusopintoja avoimessa yliopistossa ja oli samalla itse valmennettavana päästäkseen kovaan kuntoon.

‒ Vaikka alkoi väsyttää, tähtäsin vain parempiin esseisiin ja kovempaan treeniin. Olin tosi vaativa itselleni, Anu kertoo.

Oma treeni ja opinnot ovat jälleen osa Anun arkea, mutta pysähtyminen jätti myös jälkensä. Nyt yrittäjä osaa kohdella toisten lisäksi myös itseään lempeästi.

‒ Minulle on tärkeää, että yrittäjät voisivat hyvin. Yrittäjän oma hyvinvointi on yrityksenkin hyvinvoinnin taustalla, Anu tiivistää.

 

Omaan jaksamiseen kannattaa investoida

Maaseutuyrittäjien työkyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen -hanke toi Iin yrittäjäryhmän tapaamisiin eväitä yrittäjän hyvinvoinnin tueksi keväällä 2020. Yhteensä kolmessa ryhmän tapaamisessa oli varattu aikaa innostavalle tietoiskulle, keskustelulle ja verkostoitumiselle sekä ulkona liikkumiselle.

Teemoina olivat mielen hyvinvointi, jaksaminen ja läsnäolon merkitys. Lisäksi puhuttiin palautumisesta ja läheisverkoston merkityksestä yrittäjän hyvinvoinnille. Viimeisellä kerralla jaettiin kokemuksia ja vertaistukea koronatilanteen vaikutuksista.

Teksti Hanna Moilanen
Kuvat Riika Lantto, Anu Suotula-Teppo, Jari Teppo